Изложба, превърнала се в явление, във Велико Търново

Изложба, превърнала се в явление, ще бъде показана по време на престижен научен форум, който ще бъде открит утре във Великотърновския университет. Става дума за експозицията „Галерия Персин”, пресъздаваща лицата и всекидневието в най- зловещия концлагер от времето на комунизма- Белене. Включени са рисунки и карикатури, дело на репресирания юрист Петър Байчев. Изложбата вече бе показана в Националната галерия в столицата, където бе разгледана от президента Росен Плевнелиев и стотици хора.

Darik News

Специално за експозицията, която съпътства научната конференция „Историография на преходите”, в старата столица пристигна сина на репресирания юрист Веселин Байчев.

„Моят баща е бил пет години и половина в концлагера Белене. Той е военен съдия, но цял живот е мечтал да бъде художник. В своите спомени казваше, че животът жестоко го е наказал за желанието му да раздава правда, защото по време на война правото и правдата имат други измерения. С влизането на България във война със САЩ и Великобритания се променя военно- наказателния закон, като за повечето нарушения се изисква смъртно наказание. На гърба на баща ми тежат над 90 смъртни присъди, от които са изпълнени 26”, обясни Веселин Байчев. Когато баща му попаднал в Белене, започнал да прави различни рисунки и карикатури, някои от тях изнесени тайно от лагера. Част от произведенията ще бъдат показани утре във Великотърновския университет.