Студената война

Автор: Карол К. Финк

Издателство: Ашур
София 2017

Студената война продължава десетилетия, превръща се в нещо повече от биполярен конфликт между две суперсили и има естествени последици за целия свят. В този нов достъпен и подробен неин прочит Карол Финк предлага свежи възгледи и модерни перспективи за ключови събития, като набляга на народите и държавите, на властта и идеите, а едновременно с това отразява и цялата културна среда „от „Калинката“ до „Бийтълс“ Студената война надхвърля отношенията между САЩ и СССР и проучва Студената война от международна перспектива, като включва ключови събития и развития в Африка, Азия и Латинска Америка. За първи път Финк предлага и по-широк времеви обхват на този конфликт, който започва от Руската революция, преминава през Втората световна война и стига до разглеждане на последиците от Студената война в периода след 1992 г. Като се основава на най-нови изследвания и сведения, Студената война представлява убедителен текст за този твърде дълъг и сложен конфликт, адресиран както към днешните студенти, така и към запалените любители на историята.

***
КАРОЛ К. ФИНК е известен почетен професор по история в Държавния университет на Охайо. Тя е автор, удостояван с различни награди, редактор и преводач на 12 книги, включително Defending the Right of Others, The Genoa Conference u Marc Bloch: A Life in History; многократно е получавала стипендии и отличия за изследователската си работа, членува в различни научни сдружения и си е извоювала авторитета на уважаван университетски преподавател. Последните нейни проекти са подкрепени от Института за съвременни и най-нови изследвания в Принстън, „Джърман Маршал фонд“, Мемориалният музей на Холокоста в САЩ и фондация „Фулбрайт“.

Всеки изкушен от историята трябва да я прочете. Благодарение на ясния си и разбираем стил на изразяване, на дългогодишните си изследвания и вещото познаване на въпроса, Карол Финк стимулира формирането на нови подходи към Студената война.
Ищван Цеак, Колумбийски университет

Карол Финк, известен и продуктивен историк, успява да прокара нови пътища, като поставя историята на Студената война в нов хронологично и географски разширен контекст. Тя представя тази сложна материя в лесноразбираем формат.
Питър Кенец,, Калифорнийски университет, Санта Круз

Великолепен разказ за Студената война в глобална перспектива. Не е изненадващо, като се има предвид талантът на Карол Финк да съчетава размаха на въображението и прозорливостта с педантичната добросъвестност на транснационалното изследване. Ясно и елегантно, изящно и проникновено тя отразява съдбоносни елементи от съперничеството между Съветския съюз и Запада, като превръща тази надпревара в превъзходно описание на Студената война.
Джон Уайтклей Чембърс //, Университет „Рътгърс“