„Църквата през комунистическата епоха“

Разследващият журналист на в-к Дневник Христо Христов проведе интервю с д-р Момчил Методиев във връзка с излязлата му книга „Между вярата и компромиса. Българската православна църква и комунистическата държава (1944 – 1989)„, което излезе в електронната версия на в-к Капитал.

Църквата през комунистическата епоха

Ново изследване разкрива най-влиятелните агенти на ДС в българското духовенство

През комунистическия период Българската православна църква е управлявана от трима патриарси – патриарх Кирил, патриарх Максим и агент ПАТРИАРХ (агентурното име е изписано с главни букви, както е в документите на Държавна сигурност). Може да звучи парадоксално, но последният не е само събирателен образ на агентите на ДС сред висшето духовенство, а реален псевдоним на един от най-известните, включително и в комунистическия период, митрополити на БПЦ. Той е най-високопоставеният сътрудник на политическата полиция през 50-те и 60-те години, наследен през следващото десетилетие от други духовни и светски лица, най-влиятелните от които носят псевдонимите БОЙКО и ДАМЯНОВ.

С тези уводни думи историкът Момчил Методиев въвежда читателя в новата си книга „Между вярата и компромиса“ – Българската православна църква и комунистическата държава (1944-1989). Въпреки че от книгата става ясно кои са най-влиятелните агенти на ДС в българското духовенство изследването надхвърля проблема за контрола на репресивния апарат на БКП върху православната църква през комунистическата епоха. Както самият автор посочва, целта на книгата е да разгледа трудностите и отношения между БПЦ и комунистическата държава.

Момчил Методиев е доктор по история от СУ „Св. Климент Охридски“ и автор на книгите „Папите и тяхната империя – ІІ-VІІ век“ (2002) и „Машина за легитимност“ – ролята на Държавна сигурност в комунистическата държава (2008). Редактор е на списание „Християнство и култура“.

За новото си изследване Момчил Методиев разказва във видео интервюто.


в-к Капитал, Христо Христов, 23.03.2010 г.