“The Moral Historian: There is Always More…” reports Culture Weeky

A week after the end of the 13-th conference from the SOFIA DIALOGUES series titled Micro-Histoire – Macro-Histoire : Quelle Histoire Sociale ? which took place in Sofia on 29 and 30 November 2008 Teodora Georgieva reports on the Culture Weekly about the event.

Full text is available only in Bulgarian!

“Отказахме се от борбата между микроисторията и макроисторията след този семинар. Всяка година излизат над 100 книги за Карл V и моралът на историците е в това, че те винаги могат да кажат още. Микроисторията е историографска практика, но тъй като в Италия я сметнаха за опасна, решиха да я разглеждат като извратена теория.“ Това бяха основните акценти в заключителното изказване на прочутия учен Джовани Леви от италианската историографска школа, което той направи в края на двудневната международна конференция „Микроистория – макроистория: Каква социална история?“, която се проведе на 29 и 30 ноември 2008 в софийския хотел „Арена ди Сердика“. Срещата бе организирана в рамките на годишния форум „Софийски диалози“ и събра такива имена, като Юрген Кока – представител на немската историографска школа, Юрген Шлумбом, Ханс Ерих Бьодекер, Рената Аго, Микаел Вернер, Жан-Марк Тета, Анджело Торе. От българска страна участваха Райна Гаврилова, Снежана Димитрова, Даниела Колева и организаторът на конференцията Ивайло Знеполски.

В заключителната си реч проф. Знеполски призна, че дебатът за микро- и макроистория е стар и вече не е актуален, но че, от друга страна, България е една от първите, която е превела основополагащия труд на Джовани Леви „Упражнения по микроистория“, който е като кутия с ефективни инструменти, които обаче при ситуацията в България невинаги са подходящи.


Теодора Георгиева, в-к Култура, 12 декември, 2008 г., бр. 43 (2527)