Hristo Hristov and his Understanding the Transition Economy

Krasen Stanchev reviews Hristov’s latest book on the pages of Dnevnik Daily.

In Bulgarian only!

През 1994 г. започнах първото си проучване на деловата етика, формираща се по време на ембаргото на ООН над онова, което бе останало от Югославия и на Гърция спрямо Македония. Бях неприятно изненадан от един общ знаменател в мнението на хората, които нарушаваха ембаргото от западната страна на границата – в Албания, Черна гора, Сърбия и Македония.

Те се оплакваха от едно и също: българските партньори са глупави, неорганизирани и на тях не може да се разчита, “а уж са от службите, от които сме и ние”.

Първоначално мислех, че не става дума за особености на “българския” бизнес характер и че обяснението на това мнение очевидно е следното: ембаргото криминализира износа на горива и оръжие от България, но като внос в бивша Югославия той е абсолютно легален; съответно българските предприемачи имат високи разходи по заобикаляне на пречките, рискуват повече, страх ги е повече – от това страда ефективността на сделките.

Наистина това обяснение не съвсем добре подхождаше за оплакванията по повод сделките с Македония.

Същите оплаквания обаче се повториха от албанци, румънци и гърци спрямо българските им партньори по сделки, без връзка с ембарго и оскъпяване на сделките поради разлика в юрисдикциите.\

(пълния текст)


в-к Дневник, 06 ноември, 2009 г.