Алтернативното изкуство от времето на комунизма сред учениците днес

Рок-музиканти, журналисти и академични преподаватели разказаха пред ученици от 127 СОУ за забраненото и алтернативно изкуство от времето на социализма.

Институтът за изследване на близкото минало проведе серия от семинари-работилници сред ученици в горните класове с популярни български творци и университетски преподаватели.

Самиздатът на Веселин Тачев

Институтът за изследване на близкото минало организира поредица от работилници по история с над 40 ученици от 10-тите и 11-тите класове на столичното 127 СОУ „Иван Денкоглу“. В периода януари-март т.г. рок-музиканти, журналисти, политически дейци, историци и социолози разказваха на учениците за забраненото и алтернативно изкуство от времето на социализма.

Владимир Левчев, поет, писател и активист на „Екогласност“, както и журналистът Татяна Ваксберг запознаха младата публика със самиздата по време на социализма и по-специално със случая на списанията „Глас“ и „Мост“.

Издателското каре на Щрък-лит.

Кирил Маречков от рок-група „Щурците“ разказа на младите хора за създаването на „Щурците“ и патилата им с Концертна дирекция по отношение на името на групата, така напомнящо за американската “The Crickets” и британската “The Beatles”.

С историка Пламен Дойнов аудиторията беседва по две теми – Веселин Тачев и поетичния му самиздат през 1962 г., както и за Унгарското въстание, Пражката пролет и скритата литература в България.

Историкът Димитър Димов от Института за изследване на близкото минало представи сатирика Радой Ралин и случая „Люти чушки“.

Валентина Прикопие, доцент по социология от Румънската академия на науките и Университета в Букурещ, презентира темата за “Културата като пропаганда, идеологията като масова култура. Решенията на Румънската комунистическа партия относно художественото изразяване“.

Работилниците в 127 СОУ се осъществиха и с любезната подкрепа и усърдието на преподавателите Петя Ангелова и Христина Георгиева и с помощта на гл. ас. Светлана д. Христова от Института за изследване на обществата и знанието към БАН.

Припомняме, че реализирането на работилиниците с ученици от средното училище е в изпълнението на европейския проект “EUnderground” (Дисидентски културни движения в Източния блок – наръчник за ученици и студенти), целящ да запознае младото поколение с алтернативното изкуство по време на социалистическите режими в България, Унгария, Чехия, Полша, Албания и Румъния.