„Белене“ 1949-1959 г. и след това

Vsekiden.com публикува информация за официалното откриване на изложбата „Без следа? Лагерът в Белене 1949 – 1959 и след това…  на Институт за изслдване на близкото минало, София.

“Белене” 1949-1959 г. и след това

Експозицията “Без следа? Лагерът “Белене” 1949-1959 г. и след това…” представят тази вечер Институтът за изследване на близкото минало и Националната художествена галерия (НХГ), съобщава БТА. Изложбата, която се открива в 18.00 ч. днес ще продължи до 22 ноември.

“Равносметката, съпровождаща двадесетгодишнината от падането на комунизма, откроява лагерите като феномен, който в голяма степен разкрива характера на режима. Не само на ранния му, радикален период, белязан от произвол и открито насилие, но и на времето след декларираната, но формална десталинизация през 1953 г. Под привидната нормализация и рутинното всекидневие на късния комунизъм лагерите повече от всичко друго разкриват срамната тайна на режима, че по същество не се е променил”, казва ръководителят на института Ивайло Знеполски.

По думите му истинската история на лагерите в България, остава и до днес непозната. Причините за това са много, но една от основните между тях е мълчанието – предишното и днешното. “Мълчанието е основополагащ момент в тоталитарния проект за лагерите. Всичко, свързано с тях, и до днес носи грифа “Строго секретно”, каза Знеполски.

В експозицията има предмети, събрани благодарение на щастлива случайност. Сред тях са фрагменти от един вещен свят, незначителни на вид, но натоварени с дълбок исторически смисъл – лъжица на лагерист, сламена кутия, дървени налъми с тайник в тока, книги, четени нелегално, живописни табла, малка пластика, записки на ръка, изнесени с огромен риск, стихотворения… В изложбата са включени и възстановките на лагера в Белене.


вторник, 10 ноември 2009