Българската телеграфна агенция съобщава за изложбата

18:00 – Националната художествена галерия

Институтът за изследване на близкото минало и Националната художествена галерия /НХГ/ представят тази вечер експозицията „Без следа? Лагерът „Белене“ 1949-1959 г. и след това…“, съобщиха за БТА организаторите. Изложбата, която се открива в 18.00 ч. днес ще продължи до 22 ноември.

„Равносметката, съпровождаща двадесетгодишнината от падането на комунизма, откроява лагерите като феномен, който в голяма степен разкрива характера на режима. Не само на ранния му, радикален период, белязан от произвол и открито насилие, но и на времето след декларираната, но формална десталинизация през 1953 г. Под привидната нормализация и рутинното всекидневие на късния комунизъм лагерите повече от всичко друго разкриват срамната тайна на режима, че по същество не се е променил“, казва ръководителят на института Ивайло Знеполски.

По думите му истинската история на лагерите в България, остава и до днес непозната. Причините за това са много, но една от основните между тях е мълчанието – предишното и днешното. „Мълчанието е основополагащ момент в тоталитарния проект за лагерите. Всичко, свързано с тях, и до днес носи грифа „Строго секретно“, каза Знеполски.

В експозицията има предмети, събрани благодарение на щастлива случайност. Сред тях са фрагменти от един вещен свят, незначителни на вид, но натоварени с дълбок исторически смисъл – лъжица на лагерист, сламена кутия, дървени налъми с тайник в тока, книги, четени нелегално, живописни табла, малка пластика, записки на ръка, изнесени с огромен риск, стихотворения… В изложбата са включени и възстановките на лагера в Белене.

На 11 ноември от 14.00 ч. ще има и кръгла маса на същата тема. В нея ще участват Желю Желев – президент на България /1990-1997 г./, Христо Христов – разследващ журналист, Лилко Йоцов – зам. главен прокурор, Михаил Неделчев – литературен критик, Едвин Сугарев – публицист, Даниела Колева – изследовател, Тодор Кавалджиев – политически затворник и вицепрезидент на България /1997-2002 г./, политически затворник, Петко Огойски – политически затворник и писател, Крум Хорозов – политически затворник, Костадин Събев – политически затворник, художник, Георги Константинов – политически затворник.


БТА, 11 ноември 2009 г.