Изложба “Дисидентски културни движения в Източния блок”

Институт за изследване на близкото минало заедно с Департамент „Нова българистика“ на НБУ ви кани на изложбата:

EUnderground: Дисидентски културни движения в Източния блок – наръчник за ученици и студенти

От 8 май, 16:30 ч., когато е откриването, за период от месец във фоайето пред Аулата на Първи корпус на Нов Български университет ще можете да разгледате деветнайсетте пана, разказващи за различните форми на културно несъгласие, съпротива и на алтернативна творческа изява в Източна и Централна Европа през годините 1948-1989.

Пътуващата изложба представя културните движения от т.нар. ъндърграунд в шест европейски страни – Албания, България, Полша, Румъния, Унгария и Чехия. Стремежът е да се покаже трагичната съдба на творците, които са били отлъчени от „официалната“ комунистическа култура заради политическите си възгледи, художествения си стил или разработваните от тях теми. Мнозина от тях са много слабо познати дори и сега, когато комунистическата цензура няма власт над тях.

Изложбата представя различни форми на културен протест срещу цензурата и потискането на свободата на мисълта и съвестта през дългата власт на комунизма в източната част на Европа.

Заповядайте!

Изложбата ще може да се разгледа през месец май във Фоайето пред Аулата на Корпус 1, Нов Български Университет.

Български съорганизатори на изложбата са Институт за изследване на близкото минало с ръководител проф. Ивайло Знеполски и департамент „Нова българистика“ на НБУ, представян от доц. Пламен Дойнов. Водеща по проекта е унгарската организация Латерна Магика. Други партньори са Службата към Комитета по национални възпоменания (Унгария), Академията за социални науки (Лодз, Полша), Университета на Букурещ (Румъния) и неправителствените организации Art Kontakt (Тирана, Албания) и Educentrum ZU (Чешката република).

Страница на проекта: www.eunderground.eu