“Империята на задграничните фирми”, поредица на Хр. Христов

Христо Христов е разследващ журналист, който публикува във в-к “Дневник” откъси от своето изследване върху задграничните фирми на комунистическия режим в България, подпомагано от Институт за изследване на близкото минало.

Поредицата “Империята на задграничните фирми” е базирана на проучване на архивите на Министерския съвет за периода 1960-1992, в които се намират досиетата на дружествата с българско участие зад граница; на новооткрити архиви на бившето Министерство на външната търговия и на Министерството на външноикономическите връзки; на архивни документи на МВР и Министерството на икономиката, на Народното събрание, на БНБ и партийни архиви. Не на последно място са архивите на дело №4 за икономическата катастрофа от 1990 г. на Главна прокуратура, по което две от основните направления – обект на разследване – са “Външна търговия” и “Задгранични дружества”. В архивите на делото освен показанията на висши функционери на БКП, държавни и банкови ръководители, са запазени единствените ревизионни актове на ревизираните след промените задгранични дружества, както и ревизията на Министерството на външноикономическите връзки, разкриваща точната система на финансиране на задграничните дружества и дълговете им към 1990 г.

Разследването е подкрепено от неправителствения Институт за изследване на близкото минало и предстои да бъде издадено като документална книга.

— Христо Христов, в-к Дневник, 17 – 28 февруари, 2008 г. —