Институтът номиниран за наградата „Христо Г. Данов“

Институт за изследване на близкото минало бе номиниран от Министерство на културата и община Пловдив за престижната издателска награда „Христо Г. Данов“.

Институтът заедно с Институт „Отворено общество“ и СИЕЛА е номиниран за поредицата си „Минало несвършено“ в категорията „Хуманитаристика“. Сред другите номинирани бяха:

  • Пламен Дойнов – за двутомното изследване „Българската поезия в края на XX век“ – Издателство „Просвета“
  • Богдан Богданов – за „Култура, общество, литература. Текстове по културна антропология на античността” – Издателство „ЛИК“
  • Митко Новков – за „Подир сенките на литературата“ – Издателска къща „Жанет 45“
  • Институт за изследване на близкото минало, Институт „Отворено общество“ и Издателство „Сиела“ – за поредицата „Минало несвършено“
  • Издателство „Нов човек“ – за „Нов Библейски речник“
  • „Военно издателство“ – за „Волжка България и Казанското ханство в географските карти на Средновековието и Новото време“ от Георги Владимиров
  • ИК „Тангра ТанНакРа“ – за Атлас „Българските земи в европейската картографска традиция (III – XIX в.)“
  • Издателство „Рива“ – за „Речник на литературните митове“

Наградата бе връчена на Издателство „Нов човек“ за „Нов Библейски речник“. Институтът получи почетен Диплом.

Националната награда „Христо Г. Данов“ е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата“.

Наградата се присъжда ежегодно по случай 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година.

Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в Пловдив. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Съставът на журито се определя със заповед на министъра на културата и се обявява при връчването на наградата. Присъждането на наградата се извършва чрез журиране в два кръга. Наградният фонд може да се попълва и с дарения от лица и организации.