Институтът номиниран за наградата “Христо Г. Данов”

Институт за изследване на близкото минало бе номиниран от Министерство на културата и община Пловдив за престижната издателска награда “Христо Г. Данов”.

Институтът заедно с Институт “Отворено общество” и СИЕЛА е номиниран за поредицата си “Минало несвършено” в категорията “Хуманитаристика”. Сред другите номинирани бяха:

  • Пламен Дойнов – за двутомното изследване “Българската поезия в края на XX век” – Издателство “Просвета”
  • Богдан Богданов – за “Култура, общество, литература. Текстове по културна антропология на античността” – Издателство “ЛИК”
  • Митко Новков – за “Подир сенките на литературата” – Издателска къща “Жанет 45”
  • Институт за изследване на близкото минало, Институт “Отворено общество” и Издателство “Сиела” – за поредицата “Минало несвършено”
  • Издателство “Нов човек” – за “Нов Библейски речник”
  • “Военно издателство” – за “Волжка България и Казанското ханство в географските карти на Средновековието и Новото време” от Георги Владимиров
  • ИК “Тангра ТанНакРа” – за Атлас “Българските земи в европейската картографска традиция (III – XIX в.)”
  • Издателство “Рива” – за “Речник на литературните митове”

Наградата бе връчена на Издателство “Нов човек” за “Нов Библейски речник”. Институтът получи почетен Диплом.

Националната награда “Христо Г. Данов” е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”.

Наградата се присъжда ежегодно по случай 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година.

Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в Пловдив. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Съставът на журито се определя със заповед на министъра на културата и се обявява при връчването на наградата. Присъждането на наградата се извършва чрез журиране в два кръга. Наградният фонд може да се попълва и с дарения от лица и организации.