“Между вярата и компромиса” представена по БНТ

Българската национална телевизия в предаването си “Вяра и общество” изкъчи интервю с д-р Момчил Методиев, автора на “Между вярата и компромиса. Българската православна църква и комунистическата държава (1944 – 1989)“.

Вяра и общество в две части

Разрушаването на енорийските структури и неспазването на устава са най-големите компромиси на БПЦ през комунизма – историкът Момчил Методиев тази събота във „Вяра и общество”

Казионна организация с отмиращи функции или репресирана институция е Българската църква по време на атеистичния режим? Дали клирът е сътрудничил на комунистическите власти и доколко е отстоявал християнските ценности пред тях? На тези и други въпроси търсим отговор в разговор с историка Момчил Методиев, автор на излязлото през тази седмица обемисто изледване по архивни източници „Между вярата и компромиса – Българската православна църква и комунистическата държава”. От нашия гост ще научите доколко отговаря на истината твърдението на Негово Светейшество патриарх Максим, че по негово време не е имало сътрудничество от страна на Църквата за провеждане на политиката на комунистическата власт. Ще чуете и цитат от донос срещу тогавашния варненски митрополит Йосиф, който през 1974 г. казва: „Каква свобода на вероизповеданията у нас – само дето бесилката не сте ми приготвили…”