Научна конференция осмисли съботата за националисти

Всекидневниците отразиха недоволството на крайно десни движения и партии от участието на проф. Улф Брунбауер, станал известен с проекта си върху паметта за Батак, в международната конференция “Тоталитаризмите на 20-ти век в сравнителна перспектива“, организирана от Институт за изследване на близкото минало.

Няколко десетки членове и симпатизанти на “Атака”, ВМРО и други националисти смутиха работата на международната конференция “Тоталитаризмите на XX век в сравнителна перспектива”, в която участва германският учен проф. д-р Улф Брунбауер, автор на разбунилия духовете проект “Батак като място на спомена”. Демонстрантите се събраха в събота по обяд пред столичния хотел “Арена ди Сердика”, където се провежда форумът, и настояваха лично да получат извинение от историка заради заниманията му с Батак.

С плакати “Брунбауер и Балева – турски мекерета”, “Brunnbauеr go home”, “Митът Батак” – гавра с невинните” протестиращите заеха позиции на ул. “Будапеща” пред входа на хотела, пазен от полиция и собствена охрана. Освен групата на “Атака”, сред демонстрантите се включиха и хора от ВМРО и самоорганизирали се националисти, чиято поява доведе до напрежение с пратениците на Волен Сидеров. В другите протестиращи “Атака” видя провокация и само здравият разум на партийните охранители спаси групите от сблъсък.

Малко след 13 часа в хотела влезе депутатът в Европейския парламент Димитър Стоянов, който трябваше да връчи на Брунбауер протестна декларация. За срещата беше отредено място в ресторанта, който за броени минути се напълни и с журналисти. През това време научната сбирка заседаваше два етажа по-ниско, край руините от античната Сердика, а отвън се носеха скандирания “България” и “Турски мекерета”. Вместо Брунбауер дойде организаторът проф. Ивайло Знеполски, който уведоми Стоянов: “Имаме конференция, която няма нищо общо с вашия проблем. Имали сте спор преди време с Брунбауер и позициите на двете страни са ясни. Не можете от един учен да искате цял живот да се занимава с вашия проблем”. Брунбауер бил готов да приеме пратениците на “Атака”, но не и в присъствието на медии, тъй като националистите си правят реклама на негов гръб, което не било резонно. От “Атака” пък отвърнаха: “Как не ви е срам да каните човек, който отрича гентоцида над българите?”.

После, пак навън, Стоянов обяви, че Брунбауер го било страх да се види с тях, затова пратил “някакво протеже”. В стандартната си стилистика “Атака” отново забърка каша с понятия като Холокоста, мит, геноцид, нарече Брунбауер “урод” и др. подобни.

В крайна сметка Стоянов връчи на германския учен становището, което го призовава да се извини, иначе не е желан в България. После евродепутатът каза на журналистите, че Брунбауер се държал арогантно и ги нарекъл глупави родолюбци – нещо, което едва ли професорът си е позволил.

Германският историк, професор в университета в Регенсбург, видимо не беше изненадан от случващото се. Преди демонстрацията той сподели, че не очаква нищо повече от креслива реторика и много медиен шум, така както е било в Русе в края на октомври. Тогава Брунбауер изнесе лекция “Социалистическия начин на живот. Идеология, общество, семейство и политика в България (1944-1989)”, което е тема и на хабилитационния му труд.

А днешният му доклад беше посветен на отношението държава-общество в комунистическа България.

В събота протестиращите не разбраха нито какво точно се провежда в “Арена ди Сердика”, нито срещу какво протестират. Нито пък можеха въобще да чуят – нахъсвани от втръснали и кухи лозунги – че никой никога не е искал да поставя под съмнение масовото избиване в Батак през 1876 г., а проектът на Брунбауер се е занимавал с изследване на изображенията, останали в колективната памет и формирали по-нататъшния спомен от събитията. Една далеч по-съществена тема – тоталитаризмите на XX век, новите реалности и старите понятия, за която в София пристигнаха влиятелни историци, култоролози и политически анализатори – за пореден път си остана далеч от нашенските котловинни батаци.

Нищо не се чу и за “тридесетте сръбърника”, заради които Брунбауер бил се погаврил с историческата памет. Да ги върне!, тъй пише в декларацията от “Атака”.


в-к Дневник, 29 ноември, 2009 г.