Пламен Дойнов получи наградата “Христо Г. Данов” за своята книга “Българският соцреализъм…”

Снимка: Спас Стоев
Снимка: Спас Стоев, Public Republic

На 8 юни, 2012 г. станаха известни носителите на националната награда „Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура. Церемонията се състоя в едноименната къща музей в Стария град в рамките на фестивала „Пловдив чете”.

Националните литературни награди „Христо Г. Данов“ 2012 са под патронажа на Министерството на културата и Община Пловдив. Традиционно съставът на журито се определя със заповед на министъра на културата и се обявява при връчването на наградата. Тази година то бе в състав: зам.-министърът на културата арх. Георги Стоев, зам.-кметът Стефан Стоянов, Игор Чипев – началник отдел ”Литературно наследство”, проф. Миглена Николчева, проф. Милена Кирова, преводачът Георги Ангелов, илюстраторът Ясен Гюзелов и поетът Иван Цанев.

Авторът на Институт за изследване на близкото минало Пламен Дойнов взе националния приз „Христо Г. Данов“ в категория „Хуманитаристика“ за книгата си „Българският соцреализъм: 1956, 1968, 1989“ в конкуренция с другите номинирани – колективите на 12-томната Голяма енциклопедия „България“ на „Труд“ и на представителния алманах на списание „Факел“.