Рисунките на Байчев в Русе

Изложба „ПРОБИВИ В СТЕНАТА” (рисунки от концлагера Белене) и представяне на книга – албум „СПОМЕНИ ОТ ЛАГЕРИТЕ”

На 1 септември в Художествената галерия в Русе от 18 часа ще бъде открита изложбата „ПРОБИВИ В СТЕНАТА” (рисунки от концлагера Белене) и ще бъде представена книгата – албум „СПОМЕНИ ОТ ЛАГЕРИТЕ” от д-р Петър Байчев и Веселин Байчев.

Вестник “Утро” също съобщи за изложбата.

Рисунките – около 250, са на определени публични личности – политици, офицери, полицаи, „обикновени” несъгласни с властта… някои не могат да се идентифицират или липсват имената им… Има и такива от „общ характер” – първия ден в Белене, изкореняване на върбите, стенвестникът „Стършел”, тематични – „На дъното” (в бараката – Гиргинов и Вълков), карикатурата „На избори” (Гиргинов, Вълков и полк. Влайков), от Богданов дол – „Спрете парната машина!” (обезвъшляването)…
По „жанр” могат да се разделят на портрети, (няколко от тях – с акварел), шаржове, карикатури, ескизи за стенвестника…
Рисувани са върху различен подръчен материал: листа от бележници, корици на тетрадки, на гърба на доклади, писма, понякога няколко на един лист – (ескизите), има и на полукартон за рисуване (малко). (Даже един доносник се оплаква, че нямало на лавката хартия, – да го снабдяло управлението, ако иска доноси.)
Рисунките могат да бъдат групирани и по години: по една рисунка от 1949 и 1950 г. няколко от 1951 и повечето – 52 и 53 г.
Половината са датирани, а по съвпадението на хартиения материал могат да се датират и други също. 
Портретните рисунки са правени извън времето, в което е бил „официален” художник. В друг от доносите пише: „…постоянно рисува нещо си…”

Като приложения са изнесени с повече подробности за „Случая Стефан Богданов”, съден от Петър Байчев през 1943 г. като съветски шпионин и през 1949 – 51 г. като английски и титовски шпионин; за „Генерал Иван Вълков и земеделците” в концлагера; пълната биография на „легендарния” началник на охраната и прононсиран палач кап. Кръстьо Гершанов, както и подробности за „Марша на лагеристите” и автора на музиката му.

В книгата са поместени фотографии от въздуха на остров Персин и Беленския архипелаг, направени от професионалния фотограф и делтапланерист Александър Иванов, предожставени от автора безплатно за това издание; предговорът (на български и английски) е от проф. Ивайло Знеполски; изданието е на Института за изследване на близкото минало и издателство „Сиела”.

Изложбата с мото „Пробиви в стената” (Галерия „Персин”) в Националната художествена галерия е финансирана от Фондация   „Софийска платформа – 25 години свободна България” и открита от президента Росен Плевнелиев на 10 ноември 2014 г. Гостувала е в Стара Загора – Регионалната библиотека „Захари Княжески”; предстоят гостувания в Бургас и Пловдив.