“Янтра Днес” пише за работата на Института сред ученици

Институтът за изследване на близкото минало издаде грамоти и връчи като награди някои от публикациите си на пет ученика от Горнооряховската професионална гимназия “Ломоносов” за тяхното участие в училищния проект “Децата на социализма”, пише Янтра Днес.

Институтът за изследване на близкото минало награди петима ученици от ПГ по електроника и електротехника “М. Ломоносов” в Г. Оряховица. Единадесетокласниците са издирили и представили снимки от ежедневието на младите хора през социализма, като всеки от фотосите е придружен с обяснителен текст. Специалисти от института са журирирали фотографиите. Най-добрите находки са на Стефани Стоянова, Иван Досев и Христо Енчев от 11 “е” клас и Иван Бобев и Димитър Илиев от 11 “ж”.

Изследователските проекти на учениците бяха подредени в изложбата “Младите хора днес и… вчера” във фоайето на училището. Експозицията представя и фотографиите от всички пътувания на учениците зад граница в рамките на проекта “Младите хора – да живеем и работим в Европа заедно”. Той се финансира от програма “Учене през целия живот”, подпрограма Коменски, а партньори на гимназията са учебни заведения в Германия, Румъния, Италия, Франция и Полша.

Вчера преподавателката по история и цивилизация Кина Котларска изнесе открит урок в 11 “е” клас на тема “Децата на социализма”. С него завърши и изследователската дейност на учениците по същата тема. По инициатива на г-жа Котларска учениците са проучвали каква е била идеята на социализма и как са живели тийнейджърите преди повече от 20 г. Тя решила, че може да ги запознае със соцвремето най-добре, ако ги накара сами да го опознаят. Пред “Янтра ДНЕС” наградените ученици признаха, че са възхитени от дисциплината в училище, но и петимата са категорични, че не биха живели в тази епоха. Те предоставили снимките на своите родители и прадеди. Учениците са ходили с униформи, а под контрол е било дори свободното им време, сподели Стефани. Всички са били много еднакви, липсвала им е индивидуалност, допълни тя.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ


Вестник “Янтра днес” от 22.06.2011 г.